MENU

Damsigt's tips en advies over zonnebrandcremes

Typisch Hollands, ineens is het mooi weer en gaan we massaal naar buiten. De zomer komt eraan en elk vrij uurtje besteden we buiten. Het liefste in de zon uiteraard. Een flesje zonnebrandcrème wat we nog hebben staan in de kast nemen we mee en hup de zon in. Maar, wist je dat de meeste zonnebrandcrèmes maar één jaar houdbaar zijn? Erna werkt de factor die het flesje beweert te zijn niet meer optimaal en is verbranding dus een groot gevaar. Zoek voor de houdbaarheid na opening maar eens dit symbooltje op je huidige zonnebrandproduct. Dit potje is na opening bijvoorbeeld nog 12 maanden houdbaar. Tip: Koop elk jaar gewoon een nieuw flesje; wees zuinig op je huid. Een nieuw flesje is makkelijker gezegd dan gedaan, er zijn er tegenwoordig tientallen en het verschil is lastig te ontdekken. Daarom hierbij Damsigt's tips en uitleg.

 

Waarom beschermen?
We worden er mee platgegooid de laatste jaren maar de cijfers blijven schokkend dus toch nog maar een keer. 1 op de 4 Nederlands krijgt de komende jaren te maken met huidkanker, mede veroorzaakt door zonschade, en 90% van onze rimpels, huidverslapping en pigmentaties komt door zonschade. Dus wat moeten we gaan doen? Beter smeren met zonnebrandcrème!

Wat is SPF?

Op de flesjes zonnebrandcrème staat altijd de SPF. SPF staat voor Sun Protection Factor en betekent simpelweg: als je een beschermingsfactor van 15 hebt, vertraag je het moment van verbranden 15 keer.

Houd bij het kiezen van de beschermingsfactor wel altijd rekening met je locatie. In Nederland is de sterkte van de zon een stuk minder dan op een tropisch warme vakantiebestemming. Een tropische vakantiebestemming vraagt om een hogere beschermingsfactor. Gebruik een zonnebrandcrème die beschermt tegen zowel UV-A(Aging)-straling als UV-B(Burning)-straling. LET OP! Als je je zonnebrandcrème in het buitenland koopt dat dit op de verpakking staat!

Ingrediënten van zonnebrandcrèmes

Als je de verpakking leest zijn er heel veel ingrediënten, vele met moeilijke namen maar waar moet je nou echt op letten?

Parfums - Sommige crèmes hebben een lekker geurtje meegekregen, zoals citrus. Toegevoegde parfums kunnen in combinatie met zon echter voor pigmentvlekken of allergie zorgen.
Alcohol - Alcohol irriteert de huid en droogt de huid uit: geen fijn ingrediënt dus.

Zonnefilter Oxybenzone - Dit is een chemisch zonnefilter. In vergelijking met andere chemische zonnefilters wordt deze extreem gemakkelijk in de huishouding opgenomen. Deze stof kan mogelijk hormoonverstorend werken en wordt teruggevonden in bloed, urine en zelfs moedermelk. Liever niet dus.

Een aantal basisregels…
* Voor kinderen wordt, onafhankelijk van het huidtype, minimaal SPF 30 aangeraden.
* Smeer je altijd in, ongeacht hoe lang je de zon in gaat. Dus óók als je even de hond uit gaat laten.
* Een gebruinde huid (van de zon, zelfbruiner of zonnebank) beschermt je niet tegen de zon.
* Het duurt 30 minuten voordat de zonnebrandcrème optimaal werkt, dus smeer je thuis al één keer helemaal in voor je naar buiten gaat.
* De factor van je zonnebrandcrème heeft geen invloed op hoe vaak je moet smeren. Het is aan te raden om minimaal om de 2 uur te smeren. (Dus: 6 uur in de zon betekent 3 keer smeren!)
* Als je hebt gesport of gezwommen moet je extra smeren.
* Je kunt beter zonnebrandcrème met een te hoge SPF gebruiken dan eentje met een te lage SPF.
* Plekken die vaak worden vergeten: je voeten (incl. voetzolen!), oogleden, oren en lippen. Smeer ook deze plekken goed in!
* Smeer niet te zuinig. De filters werken optimaal wanneer je minimaal 30ml per smeerbeurt over je lichaam verdeelt. De meeste mensen gebruiken veel te weinig.

* Gebruik elke dag een crème met een beschermingsfactor. SPF 15 zit tegenwoordig in allerlei dagcrèmes. Een lagere factor is niet afdoende en ook mannen moeten zich dagelijks beschermen. Het is de beste anti-rimpelcrème die er is.

Aftersun

Mocht je nou toch een keer verbrand zijn, kun je het beste direct uit de zon gaan en je huid verzorgen met verkoelende producten zoals Aftersun. Geen aftersun in huis? Dan is kwark, yoghurt of karnemelk ook lekker verkoelend voor de huid.

Fabeltjes
* Een hogere factor zorgt ervoor dat je niet meer bruin wordt. Fabel!
Een crème met een hogere factor voorkomt roodheid en verbranding, maar gaat 
het bruin worden niet tegen.
* Als het bewolkt is kun je niet verbranden. Fabel! 80% van de zonnestralen 
gaat door wolken en mist heen!
* Als ik onder een parasol zit kan je niet bruin worden. Fabel! Ongeveer 40 tot 
50% van de zonnestralen wordt tegengehouden door een parasol terwijl de rest 
via reflectie en verstrooiing alsnog op de huid komt.
* Factor 50 beschermt 100%. Fabel! Geen een crème of factor beschermt 100%

Onze zonnebrandtips voor ieder wat wils:

Kinderhuidje?
Louis Widmer zonnebrand kids 25 of 50. Zonder parfum en chemische filters en tevens waterbestendig.
Acnehuid? Louis Widmer sun face protection. Speciale crème met en zonder parfum te verkrijgen. Speciaal gemaakt voor het gezicht en dus niet vet en tevens anti-ageing.
Allergische/gevoelige huid? Alle Louis Widmer zonnebrandcrèmes en aftersun verkopen wij ook zónder parfum!
Voor het hele lichaam? Louis Widmer SPF 25 en 30 in een sprayfles. Geen vieze handen meer gewoon sprayen.
Haastig leven? Sothys zonnebrandcrème SPF 20 of SPF 30 2-in-1 emulsie voor lichaam en gezicht.
Toch verbrand? Sothys Antiage-aftersun kan als masker of als nachtcrème worden gebruikt in de zomer!
Snel weer blank na de zomer? Sothys zelfbruinende gel voor lichaam en gezicht. Eén keer per week smeren geeft een natuurlijke bruining.

Naast deze crèmes beschikt Beauty Instituut Damsigt over het gehele zonnebrand-assortiment van Louis Widmer en Sothys, vraag ernaar voor een persoonlijk advies.